Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, ως Ειδικός Αγορητής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Πρόνοιας της Δημοκρατίας της Ινδίας, για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας», που υπεγράφη τον Αύγουστοτου 2023.
Ο κ. Χνάρης, πριν τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στο σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και υπό αυτή την έννοια τόνισε ότι οι πρώτες βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του αρμόδιου Υπουργείου, θα έπρεπε να αφορούν τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου: «…την επίλυση καίριων ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως είναι: το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών γης, η τροποποίηση κανονισμού του ΕΛΓΑ και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ».
Εν συνεχεία, κατέκρινε την Κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να μη δίνει καμία πειστική απάντηση στα ερωτήματα που επίμονα και επανειλημμένα ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε θέσει και συγκεκριμένα: «…για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων πληρωμών, για την αποκατάσταση των αδικιών, για την προετοιμασία που έχει γίνει ή που δεν έχει γίνει για την καταβολή των ενισχύσεων των οικολογικών σχημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να έχουμε παρόμοια προβλήματα και σε αυτή την πληρωμή» υπογραμμίζοντας ότι: «Η μετάθεση της αποτυχίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν αναιρεί την πολιτική σας ευθύνη, δεδομένου ότι ο τελευταίος δε νομοθετεί αλλά εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική».
Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, τόνισε ότι η συναφθείσα σύμβαση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης της Ινδίας και της θέσης που έχει αποκτήσει και αναμένεται να αποκτήσει σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι, για την αποτελεσματικότερή και ολοκληρωμένη επίτευξη της συνεργασίας αυτής με σκοπό την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων απαιτείται:
- Ο κατάλληλος σχεδιασμός και προγραμματισμός για τα προς στόχευση εξαγώγιμα προϊόντα μας για τα οποία θα πρέπει να υπάρχει πλεόνασμα και θα επιτευχθεί μέσω των εμπορικών επιμελητηρίων, συνεταιριστικών οργανώσεων, οργανώσεων παραγωγών και ιδιωτικών τυποποιητικών επιχειρήσεων
- Χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας προς απλοποίηση των εμπλεκομένων διαδικασιών και υπηρεσιών και αποφυγή της γραφειοκρατίας.
Εν κατακλείδι, σημείωσε ότι, το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει θετικά το εν λόγω νομοσχέδιο καθώς «.. κινείται προς θετική κατεύθυνση, δεδομένου ότι συμβάλλει στη στενότερη συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.. και ότι η υλοποίηση της σύμβασης αυτής θα αποβεί προς όφελος των συμφερόντων της χώρας μας..».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις