Κόκκαλης: Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις με τους μετακλητούς καπνεργάτες στην Ελασσόνα

«Αποκλειστική υπαιτιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η δραματική καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας των μετακλητών εργατών γης για τους καπνοκαλλιεργητές της Επαρχίας Ελασσόνας» τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μετανάστευσης και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εξωτερικών.

Αναλυτικά στην ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 12 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση αποδεικνύεται επικίνδυνα ανίκανη να ανταποκριθεί στις παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες της Ελλάδας. Αφού αναγκάστηκε, εγκλωβισμένη στις εσωκομματικές της ισορροπίες και τις ξενοφοβικές της αντιλήψεις, μετά από μεγάλη καθυστέρηση να ακολουθήσει την πρόταση που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει πριν τις εθνικές εκλογές του 2023, και την οποία  τότε λοιδορούσε, τώρα αδυνατεί να την υλοποιήσει. Πολλώ δε μάλλον που όπως είχε επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Δεκέμβριο του 2023, πρόκειται για πρόχειρη, ατελή και χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες ρύθμιση.

Κατά συνέπεια σήμερα επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των απασχολούμενων του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς οι υπερβολικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην διαδικασία έκδοσης των αδειών διαμονής αλλά και στις μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό, θέτουν σε κίνδυνο την πλειονότητα της παραγωγής. Το μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης συνεχίζει να παραμένει άλυτο και η αγωνία των παραγωγών εντείνεται καθημερινά για το μέλλον της παραγωγής τους.

Παρόλο που οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης αναφέρουν ότι η μετάκληση  εργατών γης από τις τρίτες χώρες του εξωτερικού γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, η υποστελέχωση και  η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, προκαλεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, για τη νόμιμη εργασία των μετακλητών εργατών γης στην χώρα μας.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα της δραματικής καθυστέρησης ολοκλήρωσης των διαδικασιών για νόμιμη εργασία, των μετακλητών εργατών γης για την καπνοκαλλιέργεια στην Επαρχία Ελασσόνας, η οποία βρίσκεται σε στάδιο συγκομιδής και κινδυνεύει η παραγωγής της με απώλεια. Οι καπνοκαλλιεργητές αδυνατούν να λάβουν πληροφόρηση σχετικά με  το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία και αγνοούν πλήρως τους λόγους της καθυστέρησης η οποία αποδεδειγμένα  δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα τους καθώς από την πλευρά τους έχουν κατατεθεί πλήρεις οι φάκελοι των δικαιολογητικών και χωρίς καμία εκκρεμότητα. Σύμφωνα μάλιστα με τους καπνοκαλλιεργητές της περιοχής, σε προσπάθειες που επιχείρησαν να πληροφορηθούν σχετικά, οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργείων ήταν γενικόλογες και ασαφείς και μετέθεταν αόριστα την ευθύνη καθυστέρησης στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

Επειδή οι εργάτες γης πρέπει να έχουν πλήρη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα

Επειδή το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, παραμένει άλυτο με καταστροφικές πλέον  συνέπειες για την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας.

Επειδή η έλλειψη  εργατών γης απειλεί με οικονομική καταστροφή τον αγροδιατροφικό τομέα.

Επειδή η στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης καθίσταται ανεπαρκής και αναποτελεσματική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επειδή οι καθυστερήσεις οφείλονται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της Κυβέρνησης.

Επειδή επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τη λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1.Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την επίσπευση της ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών για τη νόμιμη εργασία των μετακλητών εργατών γης στην χώρα μας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εμπρόθεσμα οι ανάγκες της καπνοκαλλιέργειας της Επαρχίας Ελασσόνας;

2.Ποια μέτρα προτίθεται να λάβουν για να διασφαλίσουν τα πλήρη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των εργατών γης;»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις