Σκοπός του είναι η εξοικείωση με καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνικές ελαιοποίησης που οδηγούν στην παραγωγή ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας καθώς και η εξοικείωση με τον οργανοληπτικό έλεγχο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.
Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Περιφέρειας και η προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Στόχος της διοργάνωσης αποτελεί η προώθηση και η εξωστρέφεια της Αγροδιατροφής του νησιού η οποία έχει διανύσει μέχρι σήμερα σημαντικά & καινοτόμα βήματα.
Στόχος των διοργανωτών είναι η διασύνδεση της κρητικής διατροφής με την ευζωία, τον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό, παράλληλα με την ανάδειξη των εξαιρετικών προϊόντων που παράγονται στην Κρήτη.
Το γεγονός αυτό θέτει την ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων προσαρμογής ειδικότερα στις περιοχές και χώρες με υψηλότερη τρωτότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η Μεσόγειος, όπου ανήκει και η Ελλάδα.