Επισκόπηση Αγροτικής Πολιτικής Ανάπτυξης

Επισκόπηση Αγροτικής Πολιτικής Ανάπτυξης

Η σημασία της αγροτικής ανάπτυξης
Με πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ, εκτός των πόλεων και της υπαίθρου με περιοχές που αντιπροσωπεύουν το 90% της επικράτειας των 27 κρατών μελών - την αγροτική ανάπτυξη είναι ένα πολύ σημαντικό τομέα πολιτικής. Γεωργίας και της δασοκομίας παραμένουν ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των φυσικών πόρων στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, καθώς και μια πλατφόρμα για την οικονομική διαφοροποίηση στις αγροτικές κοινότητες.
Οι βασικοί στόχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ) έχουν παραμείνει σταθερές για χρόνια, αλλά οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στη χρήση των μέσων. Αρχικά, τα στοιχεία της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη έχουν ενσωματωθεί στο πλαίσιο της ΚΓΠ. Μια ξεχωριστή και ειδική κοινοτική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης άρχισε να λειτουργεί το 2000, όταν η ΚΑΠ αναδιοργανώθηκε σε δύο πυλώνες.
Πρώτου πυλώνα της ΚΓΠ καλύπτει τις άμεσες ενισχύσεις και μέτρα στήριξης της αγοράς και ο δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ καλύπτει πολυετή προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ). Οι δύο πυλώνες της ΚΓΠ είναι συμπληρωματικές.
Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης έχει προσαρμοστεί και εξελισσόταν από την ίδρυσή της, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έμφαση στην επένδυση για την επιτυχία επέτρεψε πολλούς αγρότες να μάθουν νέες τεχνικές, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την πραγματοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών προσαρμογών, έτσι ακόνισμα την ανταγωνιστικότητά τους.
Επιπλέον, πολύ σημαντικές διατάξεις για το καλό του περιβάλλοντος βοηθούν να γυρίσει την παλίρροια σε σχέση με τις προκλήσεις της βιοποικιλότητας, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ποιότητα του εδάφους και των υδάτων, καθώς και η διατήρηση του τοπίου. Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης έχει αγκαλιάσει επίσης την ανάγκη να υποστηρίξει διάφορους τύπους της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την παροχή των βασικών υπηρεσιών στην ύπαιθρό μας. Αυτά βοηθούν στην προώθηση της ποιότητας ζωής, η οποία αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση ακμάζουσα αγροτικές κοινότητες.
Οι βασικοί κανόνες για την περίοδο 2007 έως 2013 βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 της 20ής Σεπτεμβρίου 2005 για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Βάσει του κανονισμού αυτού, η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης για το 2007 έως το 2013, διαρθρώνεται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες και έναν οριζόντιο άξονα: Διαβάστε περισσότερα για το πλαίσιο της ΕΕ .
Χρηματοδότηση της ΚΓΠ
Κανονισμοί που διέπουν τη χρηματοδότηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που προβλέπεται για τη δημιουργία δύο νέων ταμείων το 2007, κάθε μία χρηματοδότηση από τους δύο πυλώνες της ΚΓΠ, και συγκεκριμένα:
    το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) για τον Πυλώνα 1
    το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για τον Πυλώνα 2
Ο νέος κανονισμός αποτελεί πρόοδο τόσο για το περιεχόμενο της πολιτικής και την παράδοση των δύο πυλώνων. Η ύπαρξη ενός ενιαίου ταμείου για την αγροτική ανάπτυξη, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και ένα ενιαίο σύνολο του προγραμματισμού, τη χρηματοδότηση, την υποβολή εκθέσεων και τον έλεγχο των κανόνων  εχει ως στόχο να απλοποιήσει την παράδοση της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης.
Το νέο ταμείο λειτουργεί με κανόνες προσαρμοσμένους στον πολυετή προγραμματισμό, τη χρήση των οργανωτικών δομών και διαδικασιών, όπως σε εθνικό επίπεδο διαπιστευμένων οργανισμών πληρωμών και η ετήσια εκκαθάριση των λογαριασμών με την οποία τα κράτη μέλη έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας και οι οποίες έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό.
Αναθεωρήσεις στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης - «Έλεγχος υγείας» της ΚΑΠ
Οι πιο πρόσφατες αναθεωρήσεις της αγροτικής ανάπτυξης εισήχθησαν ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής διαδικασίας αναθεώρησης της ΚΑΠ, που είναι γνωστή ως το «τσεκ απ» της ΕΕ για τη γεωργία και την αγροτική πολιτική. Αυτό οδήγησε στην εισαγωγή μιας σειράς πολιτικών αλλαγών, που συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών της ΕΕ το 2008. Ο διαγνωστικός έλεγχος έδωσε την ευκαιρία να εξασφαλίσουν τις τρέχουσες πολιτικές προσαρμόστηκαν για να ανταποκριθεί καλύτερα στις διάφορες νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που επηρεάζουν την αγροτική Ευρώπη, όπως η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι αλλαγές τσεκ ουσιαστικά επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό της ΚΓΠ, την άρση ορισμένων περιορισμών στους γεωργούς, βοηθώντας τους να ανταποκριθούν καλύτερα στα μηνύματα της αγοράς και να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, τις άμεσες πληρωμές στους αγρότες να μειωθούν με τα μεταφερόμενα κεφάλαια να στηρίζουν την επέκταση της στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης. Αυτό οδήγησε σε τροποποιήσεις που εισάγονται σε όλες τις εθνικές στρατηγικές αγροτικής ανάπτυξης και των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Δεκαεπτά κράτη μέλη έλαβαν την ευκαιρία να εισαγάγει πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο στις αγροτικές περιοχές. Παράλληλα με τις αναθεωρήσεις τσεκ απ, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Ανάκαμψη εισήχθη επίσης ως απάντηση στην οικονομική κρίση του 2008.
Fact Sheet "Επισκόπηση του διαγνωστικού ελέγχου της ΚΓΠ και το ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης -

Τροποποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης» [PDF ]

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις