Είναι επιβεβλημένη ανάγκη η ανάπτυξη μιας συνολικής και ολοκληρωμένης πολιτικής για αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του κατά την απονομή των βραβείων περιβάλλοντος σε επιχειρήσεις, στη Λευκωσία.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής εξαρτάται, κυρίως, από την ισότιμη συμμετοχή του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζονται.
Μέσα στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών η κοινωνία αναμένει από τις επιχειρήσεις να προσεγγίζουν με ένα ευρύ πνεύμα την έννοια της κερδοφορίας, είπε και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να υιοθετούν μέτρα και πολιτικές που εξυπηρετούν την έννοια της αειφορίας.
Επεσήμανε πως οι εταιρείες που βραβεύονται σήμερα αποτελούν απτή απόδειξη ότι μια περιβαλλοντικά ορθολογική προσέγγιση μπορεί να επιφέρει κέρδη και παράλληλα να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής καινοτόμων και βιώσιμων οικολογικών τεχνολογιών και διαδικασιών και την παροχή περιβαλλοντικών προϊόντων ή υπηρεσιών στον καταναλωτή, πρόσθεσε.
Σημείωσε πως ''κάθε επιχείρηση, μεγάλη ή μικρή, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στο δικό της μέτρο στην επίλυση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που μαστίζουν σήμερα τον πλανήτη. Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο μιας κοινωνικής συμμαχίας η οποία θα στηρίζεται σε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη.''
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει την προστασία του περιβάλλοντος πολύ ψηλά στην πολιτική της ατζέντα.
''Η όλη φιλοσοφία της περιβαλλοντικής και οικονομικής πολιτικής μας κινείται στα πλαίσια της μεγέθυνσης του πλούτου χωρίς την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον'', ανέφερε.
Πρόσθεσε πως για τη διαχείριση προστατευμένων περιοχών και για την αποτελεσματική διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων, έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 25 διαχειριστικά Σχέδια για ισάριθμες περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Επιπρόσθετα, έχουν ετοιμαστεί 5 Διαχειριστικά Σχέδια για δασικές περιοχές του Δικτύου που είναι τα δάση της Πάφου, του Μαχαιρά, της Ριζοελιάς, της Λεμεσού και του Σταυροβουνιού.
''Έχουν επιτευχθεί τεράστια βήματα στην υλοποίηση των αποχετευτικών έργων στις πόλεις και στις μικρές κοινότητες. Έχουν κατασκευαστεί μονάδες επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων με τη συμπαραγωγή ενέργειας ενώ η ανακύκλωση έχει πλέον μπει στην καθημερινή ζωή του πολίτη'', είπε.
Ανέφερε ακόμη πως έχει προωθηθεί και υλοποιηθεί η δημιουργία καθολικού συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών, το οποίο, πέρα από τα προφανή κυκλοφοριακά, οικονομικά, κοινωνικά, ενεργειακά και άλλα οφέλη, έχει ήδη να επιδείξει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε σχέση με το Διαχειριστικό Σχέδιο για τη χερσόνησο του Ακάμα, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για πρόσληψη Διευθυντή Έργου, ο οποίος θα έχει ως αρμοδιότητα την υλοποίηση των δράσεων που προνοούνται στο Διαχειριστικό Σχέδιο, όπως είπε ο Πρόεδρος.
Πρόσθεσε πως στον τομέα της κλιματικής αλλαγής έχουν εγκατασταθεί δύο αιολικά πάρκα τα οποία παράγουν σήμερα πράσινη ενέργεια.
''Έχουμε προχωρήσει σε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου με στόχο το νοικοκύρεμα της διαχείρισης των υδάτων. Ως αποτέλεσμα τούτου τέθηκε σε ισχύ ο περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμος, που αναθέτει την ενιαία διαχείριση των υδάτων στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Οι πολιτικές μας αυτές αποσκοπούν στην επαρκή διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου του τόπου μας σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων και κλιματικών αλλαγών, που είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην αυξημένη εισροή νερού στα φράγματα και έκανε παράλληλα έκκληση για εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων. «Τώρα που το έχουμε το νερό να το φυλάξουμε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι «έρχονται και πάλι δύσκολες μέρες σε ότι αφορά το κλίμα και τις βροχές στην Κύπρο, να είμαστε σίγουροι για αυτό».
Ανέφερε ακόμη πως ''έχουμε ανταποκριθεί με επάρκεια στον προβληματισμό και τις ανησυχίες της Κυπριακής κοινωνίας, παρέχοντας όλα τα εχέγγυα για ψηλό επίπεδο προστασίας από την εισαγωγή και χρήση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Συγκεκριμένα έχουμε ανακηρυχθεί ως ζώνη ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και έχει αρχίσει η εφαρμογή των κανονισμών που ρυθμίζουν το ζήτημα της ραφοποίησης των προϊόντων που εμπεριέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς''.
Είπε ακόμη πως η σωστή διαχρονική παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των παραλιών της Κύπρου ως τις καθαρότερες της Ευρώπης με 100% συμμόρφωση, τόσο με τις υποχρεωτικές τιμές όσο και με τις πιο αυστηρές ενδεικτικές τιμές της Οδηγίας.
''Η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου συστήματος είναι σημαντική πρόκληση. Σε ένα τόπο όπως τον δικό μας που έχει υποστεί τον βίαιο διαχωρισμό του οικοσυστήματος του λόγω της Τουρκικής εισβολής, η πρόκληση αυτή καθίσταται ακόμα πιο μεγάλη'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επιβεβλημένη ανάγκη η ανάπτυξη συνολικής περιβαλλοντικής πολιτικής
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Λαγοκέφαλος: "Πνίγει" την ελληνική αλιεία
29 Νοεμβρίου 2024, 14:44
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: "Καλπάζει ο ιός στην Ροδόπη"
29 Νοεμβρίου 2024, 14:14
Διαδήλωση Γάλλων αμπελουργών στην Carcassonne καλούν τον υπουργό σε βοήθεια
29 Νοεμβρίου 2024, 13:47