Νέα ευρήματα ότι λίγη σοκολάτα μπορεί να κάνει καλό στην υγεία ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων, που την συσχετίζει με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως μιας σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας.
Η αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή, που αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων. Η σχετική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες εθελοντές, έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει κατά το ένα πέμπτο τις πιθανότητες εμφάνισής της.
Εν τούτοις, υπάρχουν διαφορές στα δύο φύλα: οι άνδρες φαίνεται ότι ωφελούνται όταν τρώνε περισσότερη σοκολάτα απ’ όση οι γυναίκες.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BMJ Heart, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 55.502 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 50-64 ετών και δεν έπασχαν από καρδιακή αρρυθμία.
Έπειτα από 13,5 χρόνια, οι 3.346 από αυτούς είχαν εκδηλώσει κολπική μαρμαρυγή.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ σοκολάτα, όσοι έτρωγαν μία έως τρεις μερίδες τον μήνα είχαν κατά μέσον όρο 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.
Όσοι έτρωγαν μία μερίδα την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες και όσοι έτρωγαν δύο έως έξι μερίδες την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 20% μειωμένο κίνδυνο.
Ωστόσο, η προστασία ήταν κάπως μικρότερη (16%) σε όσους έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα.
Μεταξύ των γυναικών, η μεγαλύτερη προστασία (μείωση του κινδύνου κατά 21%) παρατηρήθηκε με 1 μερίδα σοκολάτα την εβδομάδα, ενώ μεταξύ των ανδρών περισσότερο ωφελούνταν όσοι έτρωγαν 2-6 μερίδες την εβδομάδα (ο κίνδυνός τους μειωνόταν κατά 23%).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες ωφελούνταν όταν έτρωγαν 30 γραμμάρια σοκολάτα την εβδομάδα και οι άνδρες 60-180 γρ. την εβδομάδα.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία και άλλα ερευνητικά κέντρα πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση της σοκολάτας οφείλεται στα φλαβονοειδή - μία ομάδα θρεπτικών συστατικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπηκτικές ιδιότητες.
Η μελέτη δεν εξέτασε τι είδους σοκολάτα έτρωγαν οι εθελοντές, αλλά όπως γράφουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους «η περισσότερη σοκολάτα που καταναλώνεται στη Δανία είναι γάλακτος».
Παρότι αυτή συνήθως περιέχει λιγότερα προστατευτικά συστατικά απ’ όσα, λ.χ., η μαύρη σοκολάτα, ως φαίνεται ασκεί προστατευτική δράση, συνέχισαν.
Ωστόσο, όσοι προτιμούν την μαύρη σοκολάτα, είναι πολύ πιθανό να προστατευθούν ακόμα περισσότερο, κατέληξαν.
ΠΗΓΗ: tanea.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις