Τα τελευταία 30 χρόνια, η συγκομιδή των κρασιών Languedoc της Γαλλίας έχει προχωρήσει κατά τρεις εβδομάδες και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ του κρασιού έχει αυξηθεί κατά τέσσερις μονάδες. Αντιμέτωποι με τον ήδη ευαίσθητο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, οι αμπελουργοί της περιοχής προσαρμόζουν τις πρακτικές τους και τις ποικιλίες σταφυλιών.
Καθώς το θερμόμετρο αυξήθηκε στους 46 ° C το περασμένο καλοκαίρι, τσαμπιά σταφυλιών και φύλλων φρυγανίστηκαν στα αμπέλια του Robin Williamson του Domaine de Saumarez στην περιοχή Hérault της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη μισή συγκομιδή του.
Παρόλο που το 2019 ήταν ένα από τα πιο καταστροφικά χρόνια για το κρασί Languedoc, δεν ήταν, ωστόσο, η πρώτη εκδήλωση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή. «Μερικά χρόνια, συγκομίζουμε ήδη από τα μέσα Αυγούστου, αν και η συγκομιδή ήταν τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο αμπελουργός.
Αυτή η παρατήρηση επιβεβαιώνεται από τον Jean-Marc Touzard, ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Γαλλίας (INRAE).
Η αύξηση των θερμοκρασιών ευθύνεται για μια μέση καθυστέρηση τριών εβδομάδων στη συγκομιδή από τη δεκαετία του 1980, επιβεβαίωσε ο Touzard. Η ζέστη αλλάζει επίσης τη φύση του καρπού, που περιέχει περισσότερη ζάχαρη και λιγότερο οξύ. Ως αποτέλεσμα, τα κρασιά που είχαν περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου 11 ° C είναι τώρα στους 14 ° C ή ακόμα και στους 15 ° C.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, αλλά και η έντονη ξηρασία και τα συχνότερα ακραία γεγονότα (κύματα θερμότητας, καταιγίδες κ.λπ.) διαταράσσουν την παραγωγή κρασιού της Μεσογείου.
Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Robin Williamson πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές για να προστατεύσει τα αμπέλια του από το άγχος κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
«Για παράδειγμα, αυξάνω την οργανική ύλη στο έδαφος για να διατηρήσω καλύτερα την υγρασία, σπέρνοντας όσπρια το φθινόπωρο μεταξύ των σειρών αμπέλων και ταφή μου στο έδαφος την άνοιξη», εξήγησε ο αγρότης. Άλλοι στρέφονται προς άρδευση, αν και σύμφωνα με τον Jean-Marc Touzard, αυτή η διαδικασία πρέπει να χρησιμοποιηθεί «ως έσχατη λύση» προκειμένου να περιοριστεί η άρδευση σε περιόδους ξηρασίας.
Νέες ποικιλίες σταφυλιών
Πραγματοποιούνται πολυάριθμα πειράματα στα οικόπεδα και στα βαρέλια.
Μερικά από αυτά προτιμούν τις χειροκίνητες πρακτικές, όπως το κλαδέματος κύπελλων που σκιάζει τις δέσμες, ενώ άλλοι καταφεύγουν σε πιο τεχνικές. Χρησιμοποιούν είτε αισθητήρες θερμοκρασίας στα αμπέλια, απο-αλκοολώνουν το κρασί με μεμβράνες ή διορθώνουν τα επίπεδα οξύτητας μέσω ηλεκτρόλυσης.
Η επιλογή των ποικιλιών σταφυλιών είναι επίσης μέρος των στρατηγικών προσαρμογής.
Ορισμένες ποικιλίες, όπως το Grenache ή το Carignan, είναι πιο ανθεκτικές από άλλες, όπως για παράδειγμα το Syrah. Οι ποικιλίες σταφυλιών που φυτεύτηκαν σε περισσότερες νότιες περιοχές στην Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία, για παράδειγμα, αρχίζουν επίσης να ενδιαφέρουν τους Γάλλους αμπελουργούς.
Ο Robin Williamson έχει φυτέψει το Sangiovese, το οποίο είναι «μια ιταλική ποικιλία σταφυλιών που έχει φυσικά μεγαλύτερη οξύτητα και παράγει λιγότερο αλκοολικό κρασί». «Παλαιότερες, μεταγενέστερες ποικιλίες, όπως το Picpoul Noir, γίνονται και πάλι ενδιαφέρουσες. Και σύμφωνα με τον Touzard, οι "νέες υβριδικές ποικιλίες που αναπτύχθηκαν από την INRAE" ενδιαφέρουν επίσης.
Οι ονομασίες προέλευσης συμβαδίζουν με την αλλαγή και επιτρέπουν ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών παρόλο που απουσιάζουν από τις παραδοσιακές συνταγές.
Η καταχωρισμένη ονομασία προέλευσης "Languedoc" δέχτηκε έτσι από πέρυσι ότι το κρασί μπορεί να περιέχει "για σκοπούς προσαρμογής" νέες ποικιλίες σταφυλιών, εφόσον αυτές αντιπροσωπεύουν όχι περισσότερο από το 10% του όγκου.
«Αυτές είναι όλες οι λύσεις που θα επιτρέψουν την προσαρμογή σε ένα σενάριο όπου η θερμοκρασία θα αυξηθεί σε πάνω από 2 ° C μέχρι το τέλος του αιώνα», επεσήμανε ο Touzard. "Ωστόσο, εάν η μέση αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους 4 ° C, είναι πιθανό τα αμπέλια να εξαφανιστούν από την περιοχή", πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι αμπελουργοί έρχονται αντιμέτωποι με μια ακόμη δυσκολία: τη διατήρηση ευτυχισμένων εραστών.
«Τα κρασιά Languedoc είναι πιο αλκοολούχα με γεύση ώριμων φρούτων, ενώ η ζήτηση στρέφεται περισσότερο προς ελαφρύτερα και πιο φρέσκα κρασιά», σημειώνει ο Jean-Marc Touzard.
Είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές στις νέες ποικιλίες σταφυλιών.
«Δημιουργήσαμε ένα κορυφαίο cuvée με τους Sangiovese για να δώσουμε στους πελάτες μας μια γεύση από αυτό. Τα μπουκάλια πάνε καλά, αλλά παραμένει μια εξειδικευμένη αγορά », δήλωσε ο Robin Williamson. «Για να έχουμε ένα ελαφρύτερο κρασί, μπορούμε να προωθήσουμε τη συγκομιδή, η οποία δίνει ένα αφρώδες κρασί, το οποίο και πάλι δεν είναι συνηθισμένο», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις