Το γιαούρτι ( yogurt ) είναι προιόν γάλακτος σε κρεμώδη κατάσταση που παράγεται από γάλα το οποίο έχει υποστεί ζύμωση ( εμβολιάζεται με βακτήρια του Streptococcus thermophilus, Lactobacilus bulgaricus ) . Το γιαούρτι έχει απαλή υφή με ελαφρώς όξινο άρωμακαι γεύση που οφείλεται στο γαλακτικό οξύ που περιέχει. Είναι προιόν υψηλής βιολογικής αξίας.
Είδη γιαουρτιού:
- Η παραδοσιακή γιαούρτι
- Η συνεκτική γιαούρτι
- Η αναμιγμένη γιαούρτι
- Η στραγγισμένη γιαούρτι
Άλλα είδη γιαούρτης:
- Επιδόρπιο γιαούρτις
- Γιαούρτη με προβιοτικά
- Αφυδατωνένη γιαούρτι
- Ρευστή γιαούρτι
Γλυκαντικές ουσίες (Υδατάνθρακες) για γιαούρτι:
- Σουκρόζη ή Σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)
- Ινβερτοζάχαρο ή ανάστροφη ζάχαρη
- Γλυκόζη
- Φρουκτόζη
- Σιρόπι Γλυκόζης-Γαλακτόζης από υδρόλυση Λακτόζης
(Οι συγκεκριμένες γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται για γιαούρτι με φρούτα ή σε κοινή γιαούρτι για να καλύψουμε την έντονη ξινή γεύση και να γίνει αντιληπτό το άρωμα).
Γιαούρτι:
ΟΥΣΙΑ |
Ph |
Γιαούρτι |
4,20 – 4,40 |
Μολώνης Σπύρος
Τεχνολόγος Γάλακτος - Τυροκόμος
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις