Σε 50 χώρες θα ταξιδέψει η Τσακώνικη  μελιτζάνα

Στην Αμερική και σε 49 χώρες πρόκειται να ταξιδέψει το επόμενο χρονικό διάστημα η γλυκιά κυρία του Λεωνιδίου Αρκαδίας, η Τσακώνικη Μελιτζάνα ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Ο Δημήτρης Κολινιώτης, πρόεδρος του Δ.Σ. Ν.Κυνουρίας και χημικός τροφίμων, εξήγησε στην ΕΡΤ πως :
«η μελιτζάνα Λεωνιδίου ξεχωρίζει για το επίμηκες σχήμα της , το χρώμα της που είναι μωβ με άσπρες ρίγες και το γυαλιστερό και λείο φλοιό της είναι πλούσια σε θρεπτική αξία και έχει χαρακτηριστική γλυκιά γεύση. Παράγεται παραδοσιακά στον κάμπο του Λεωνιδίου, που ευθύνεται μαζί με το μικροκλίμα της περιοχής για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, αλλά είναι γενικά τόσο νόστιμη που τρώγεται ακόμη και ωμή.
Το σκουρόχρωμο λαχανικό αγαπάει τη ζέστη και μισεί το βοριά. Είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λίπος».

Οι παραγωγοί και οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ περήφανοι για το τελικό προϊόν που έφτασε στην Τσακωνιά από τους ναυτικούς του τόπου και καλλιεργείται από τις αρχές του 1900 μ.χ.

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου, ο Αγιος Λεωνίδας, Ηλίας Πουτσελάς τόνισε πως «ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεωνιδίου παράγει και διαθέτει το εξαιρετικό αυτό προϊόν. Πρόσφατα απέκτησε ιδιόκτητο σύγχρονο συσκευαστήριο 1000τμ. Οσο για την καλλιέργειά της, μας είπε ότι είναι υπαίθρια ή σε θερμοκήπια και κάθε χρόνο ξεκινά γύρω στο Δεκέμβρη.
Οι πρώτες υπαίθριες Τσακώνικες μελιτζάνες κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές Απρίλη.
Η συγκομιδή γίνεται συνήθως με τα χέρια».

Το μεγάλο ταξίδι της Τσακώνικης μελιτζάνας με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου ξεκίνησε από την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, με πρώτη στάση τη βιομηχανία μεταποίησης της .
Εκεί θα παραχθεί ιμάμ σε κονσέρβα και μετά θα ανοίξει τα φτερά της στα πέρατα του κόσμου.

Στόχος η στήριξη των Λεωνιδιωτών αγροτών, η προώθηση των προϊόντων τους , η διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού και η ανάδειξη του τόπου.

Οι παραγωγοί του κάμπου και οι κάτοικοι της Νότιας Κυνουρίας διοργανώνουν προς τιμήν της κάθε χρόνο τη «Γιορτή της Τσακώνικης Μελιτζάνας» και τα τελευταία χρόνια το mellitzaz .

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις