Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ανώτεροι νομοθέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι να εντείνουν τον διάλογο με τις ΗΠΑ σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, απαριθμώντας τα όρια CO2 των αυτοκινήτων και την πράσινη χρηματοδότηση μεταξύ τομέων όπου η «πραγματική διατλαντική συνεργασία» είναι και πάλι δυνατή μετά την τετραετή «παρένθεση Trump».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen εξέδωσε δήλωση το Σάββατο το απόγευμα για να συγχαρεί τον Joe Biden για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, επικαλούμενος την κλιματική αλλαγή μεταξύ των τομέων προτεραιότητας για μελλοντική συνεργασία.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία με τη νέα διοίκηση και το νέο Κογκρέσο» για κοινές πιετικές προκλήσεις όπως «καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19» και «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο von der Leyen.
Ο Manfred Weber, ο ηγέτης της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κεντροδεξιό ΕΛΚ, ζήτησε την επανεκκίνηση της διατλαντικής σχέσης, καταγράφοντας την αλλαγή του κλίματος και την Κίνα μεταξύ των «παγκόσμιων προκλήσεων που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας».
Παρόμοια μηνύματα ακούστηκαν από άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των σοσιαλιστικών και κεντρικών φατριών.
Ανάμεσά τους είναι ο Pascal Canfin, ο πρόεδρος της ισχυρής περιβαλλοντικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, ο οποίος είπε ότι η νίκη του Μπάιντεν «είναι μεγάλη είδηση για όλους τους υποστηρικτές του κλίματος» πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Το ορόσημο συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, τρεις εβδομάδες πριν από τα επίσημα εγκαίνια του Μπάιντεν.
«Μία από τις πρώτες αποφάσεις του Μπάιντεν θα είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Canfin κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας την αποτυχημένη προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να «σκοτώσει» τη συμφωνία για το κλίμα.
Κάνοντας αυτό, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ενισχύσει τη διεθνή ατζέντα για το κλίμα, «μετά την παρένθεση του Τραμπ» και λίγο μετά την ανακοίνωση της Κίνας και της Ιαπωνίας ότι θα στοχεύουν στην ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2060 και το 2050 αντίστοιχα, δήλωσε ο Γάλλος νομοθέτης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις