Δυτική Ελλάδα: Η "έκρηξη" της εναλλακτικής καλλιέργειας δεν έφερε τα κέρδη που "υποσχόταν"
Δυτική Ελλάδα: Η "έκρηξη" της εναλλακτικής καλλιέργειας δεν έφερε τα κέρδη που "υποσχόταν"

Μετά την έκρηξη της περασμένης δεκαετίας που είχε χαρακτηρίσει την εναλλακτική καλλιέργεια στις αγροτικές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και της Δυτικής Ελλάδος, το όλο θέμα δείχνει να είναι πλέον σε μία σταθερά.

Τα μεγάλα κέρδη και το πιο εύκολο χρήμα που είχαν υποσχεθεί οι εναλλακτικές καλλιέργειες μέσω των κεντρικών και των τοπικών διοικήσεων της αγροτικής παραγωγής, δεν ήρθαν βέβαια ποτέ.

Αντίθετα κάποιοι από τους παραγωγούς που πείστηκαν να αλλάξουν το παραδοσιακό είδος της καλλιέργειας τους έπαθαν μεγάλη ζημιά που τους άφησε αρκετά πίσω.

Ωστόσο, κάποιοι παραγωγοί που είχαν την ανάλογη τεχνογνωσία και μπόρεσαν να μεταποιήσουν το είδος που καλλιεργούσαν και να το βγάλουν στην εγχώρια και στην ξένη αγορά, κατόρθωσαν να μείνουν και να δείξουν ότι η εναλλακτική καλλιέργεια δεν είναι ένα πυροτέχνημα.

Όμως μπροστά στο σύνολο, αυτοί είναι ελάχιστοι. Στην περιοχή μας η εναλλακτική καλλιέργεια έχει να κάνει με την καλλιέργεια διαφόρων ειδών όπως το ακτινίδιο, η φράουλα, η καρυδιά, η καστανιά, η γλυκοπατάτα, τα φυλλώδη λαχανιά, τα αρωματικά, την στέβια και τα κράνα.

Αντίθετα κάποιες προσπάθειες που έγιναν με ρόδα, με αβοκάντο και διάφορα άλλα είδη που είχαν ακουστεί έντονα την περασμένη δεκαετία δεν ευδοκίμησαν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο της ΚΑΠ προβλέπεται ειδική ενίσχυση μα άμεσες πληρωμές σε επτά ακόμα καλλιέργειες που είναι η Κινόα, Τσία, Τεφ, Νιγκέλα, Καµελίνα, Σιταροκρίθαρο και γλυκοπατάτα.

Πηγή: Patras Events

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις