Απαιτείται μεγαλύτερη επένδυση σε βιώσιμες αλυσίδες ψύξης τροφίμων για τη μείωση της πείνας, την παροχή μέσων διαβίωσης στις κοινότητες και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ανέφεραν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ σε έκθεση που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη COP27 για την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου.
Αυτά τα συστήματα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ποιότητας, της θρεπτικής αξίας και της ασφάλειας των τροφίμων, ειδικά καθώς εκτιμάται ότι το 14 τοις εκατό όλων των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται πριν καν φτάσουν στους καταναλωτές.
Οι αυξημένες επενδύσεις απαιτούνται επίσης εάν ο κόσμος θέλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της σίτισης επιπλέον δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
«Σε μια εποχή που η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του κλίματος και των τροφίμων, οι βιώσιμες αλυσίδες ψύξης τροφίμων μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά», δήλωσε η Inger Andersen, η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP.
«Μας επιτρέπουν να μειώσουμε την απώλεια τροφίμων, να βελτιώσουμε την επισιτιστική ασφάλεια, να επιβραδύνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε τη φτώχεια και να χτίσουμε ανθεκτικότητα – όλα με μια πτώση».
Η σπατάλη τροφίμων συμβαίνει καθώς ο αριθμός των πεινασμένων ανθρώπων παγκοσμίως αυξήθηκε στα 828 εκατομμύρια το 2021, ή 46 εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι το προηγούμενο έτος.
Το 2020, σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή, αύξηση κατά 112 εκατομμύρια από το 2019, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 οδήγησαν τον πληθωρισμό. Φέτος, η κρίση στην Ουκρανία απείλησε την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν εκπληκτικά 144 εκατομμύρια τόνους τροφίμων ετησίως εάν έφταναν στο ίδιο επίπεδο υποδομής ψυκτικής αλυσίδας τροφίμων με τα πλουσιότερα έθνη. Η έκθεση περιέχει συστάσεις που περιλαμβάνουν ποσοτικό προσδιορισμό της χρήσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις υπάρχουσες αλυσίδες ψύξης τροφίμων , θέσπιση σημείων αναφοράς και εντοπισμός ευκαιριών για μειώσεις.
Οι βιώσιμες αλυσίδες ψύξης τροφίμων μπορούν επίσης να κάνουν σημαντική διαφορά στις προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του FAO Dongyu Qu. «Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή των πορισμάτων αυτής της έκθεσης, ώστε να μετατραπούν τα συστήματα αγροδιατροφής σε περισσότερα αποτελεσματικό, πιο χωρίς αποκλεισμούς, πιο ανθεκτικό και πιο βιώσιμο – για καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή για όλους, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω», είπε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις