Κλιματική Αλλαγή: "Σκιά" πάνω από τα χωράφια

Η κλιματική αλλαγή απλώνει τα «δίκτυά» της και αγγίζει με ολοένα και πιο έντονο τρόπο τον τομέα της γεωργίας. Από την παραγωγή μέχρι την υγεία των εργατών και των ζώων, οι επιπτώσεις γίνονται ολοένα και πιο ανησυχητικές, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρων πληθυσμών.

Σοβαρές είναι οι αλλαγές που έχει επιφέρει στην παραγωγικότητα των χωραφιών, με κάποιες περιοχές να ευνοούνται και άλλες να «ζορίζονται». 

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αύξηση της θερμοκρασίας, οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και οι μεγαλύτερες καλλιεργητικές περίοδοι μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής.

Ωστόσο, αυτή είναι η μια πλευρά. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, φαινόμενα που εντείνει η κλιματική αλλαγή, βλάπτουν τις καλλιέργειες, τα φυτά και τα δάση, μειώνοντας την παραγωγή και φέρνοντας απώλειες στους αγρότες.

Επιπλέον, η αύξηση των εντόμων, των ζιζανίων και των ασθενειών, φαινόμενο που σχετίζεται με τις κλιματικές αλλαγές, οδηγεί σε αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων, θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία.

Ευάλωτοι αγρότες και ζώα

Η κλιματική αλλαγή φέρνει κινδύνους και για την υγεία των εργατών γης. Η έκθεση σε ακραία καιρικά φαινόμενα, η αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων, η εξάπλωση ασθενειών και η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα αποτελούν μόνο μερικούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, η ζέστη και η υγρασία επηρεάζουν δραματικά την υγεία και την παραγωγικότητα των ζώων που εκτρέφονται για κρέας, γάλα και αυγά.

«Σκιές» πάνω από τα πιάτα μας

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να φέρει ελλείψεις τροφίμων. Η παραγωγή ρυζιού, βασικής τροφής για δισεκατομμύρια ανθρώπους, μειώνεται, φέρνοντας ανατιμήσεις και πλήττοντας τις φτωχότερες χώρες.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και σε άλλες καλλιέργειες, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες να καταστρέφουν σοδειές και να απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια.

Η ανάγκη για στροφή σε τοπικές καλλιέργειες γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, ενώ η επένδυση στον αγροτικό τομέα και η στήριξη των αγροτών αποτελούν κρίσιμα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, παρά τις αυξημένες τιμές πώλησης των προϊόντων της στους αγρότες, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές απειλούν τις καλλιέργειες, ενώ η έλλειψη εργατικών χεριών δυσχεραίνει την παραγωγή.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις