Ο χειρότερος παγετός στη Βραζιλία σε δύο δεκαετίες επέφερε καταστροφικό πλήγμα στα δενδρίλια του καφέ στο μεγαλύτερο παραγωγό του πλανήτη. Πλημμύρες στην κατεξοχήν επαρχία παραγωγής χοιρινού κρέατος της Κίνας κατέστρεψαν αγροκτήματα και αύξησαν την απειλή ζωικών ασθενειών. Ακρως υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και στις δύο πλευρές των συνόρων ΗΠΑ-Καναδά. Και στην Ευρώπη, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μύκητες στους σπόρους.
Κινδυνεύει η παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας τροφίμων από ξηρασία, πλημμύρες και παγετό;
Ο καφές αποτελεί αυτή τη στιγμή το εμπόρευμα που θα μπορούσε να ωθήσει στα ύψη τις τιμές στην αγορά αγροτικών προϊόντων και σπόρων, καθώς οι τιμές του αυξήθηκαν 17% αυτήν την εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 2 δολάρια ανά λίβρα για πρώτη φορά από το 2014. Ωστόσο, ο πρόσφατος παγετός στη Βραζιλία είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα των δεινών που αντιμετωπίζουν φέτος οι αγρότες της περιοχής. Η Βραζιλία βιώνει επίσης μια παρατεταμένη ξηρασία που εξάντλησε τις δεξαμενές που χρειάζονται για άρδευση.
Η σειρά των ατυχιών υπογραμμίζει αυτό που οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια: Η κλιματική αλλαγή και η συνεπακόλουθη αστάθεια της θερμοκρασίας θα κάνουν όλο και πιο δύσκολο το έργο παραγωγής επαρκούς ποσότητας τροφίμων για τον πλανήτη, με τις φτωχότερες χώρες να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακολουθεί κοινωνική και πολιτική αναταραχή.
Πείνα και Οργή
«Τα γεγονότα που συμβαίνουν σε ένα μέρος του πλανήτη τελικά μας επηρεάζουν όλους», δήλωσε ο Aνιές Καλιμπάτα, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύνοδο Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων του 2021 και πρώην υπουργός Γεωργίας της Ρουάντα. «Υποτιμήσαμε το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή θα αρχίσει να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Ορισμένες κοινότητες ζουν ήδη τον εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής», εξηγεί.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αυξήθηκε για 12 συνεχόμενους μήνες έως τον Μάιο, προτού υποχωρήσει τον Ιούνιο στις 124,6 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 34% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Κανένας άλλος κλάδος δεν βρίσκεται στο «έλεος» του ήλιου, της βροχής και της θερμότητας περισσότερο από τον αγροτικό, όπου οι αλλαγές στον καιρό μπορούν να επηρεάσουν την τύχη και φυσικά τα οικονομικά ενός αγρότη εν μία νυκτί. Πρόκειται επίσης για έναν κλάδο που έχει γίνει εξαιρετικά παγκοσμιοποιημένος και συγκεντρωτικός, δημιουργώντας συνεπώς μια επισφαλή κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας ένα ακραίο καιρικό φαινόμενα σε ένα μέρος του πλανήτη αναμένεται να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για παράδειγμα, η Βραζιλία, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός ζάχαρης και χυμού πορτοκαλιού στον πλανήτη και βασικός παραγωγός αραβοσίτου και σόγιας. Εκπροσωπεί περίπου το 40% της παγκόσμιας σοδειάς καφέ ποικιλίας αράμπικα, την ποικιλία χρησιμοποιεί η αλυσίδα Starbucks.
Βόρεια Αμερική – Βραζιλία – Κίνα
Η ξηρασία στον Καναδά σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας αποτέλεσαν την αιτία για χιλιάδες πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές ήταν τόσο επικίνδυνες στη δυτικότερη Βρετανική Κολομβία με αποτέλεσμα οι σιδηροδρομικές μεταφορές σιτηρών που προορίζονταν για εξαγωγή έχουν διακοπεί για εβδομάδες.
Η ξηρασία πλήττει επίσης τις καλλιέργειες σίτου στον Καναδά και στις βόρειες ΗΠΑ. Οι τιμές σίτου της περιοχής, της ποικιλίας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλευριού για κουλούρια και κρούστες πίτσας, πρόσφατα έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των οκτώ ετών. Ακόμη και φρέσκα οστρακοειδή στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό έχουν επηρεαστεί από την ακραία ζέστη και τις επιπτώσεις της στη θαλάσσια ζωή.
Ο σοβαρός παγετός που έπληξε μεγάλες καλλιέργειες καφέ ποικιλίας αράμπικα στη Βραζιλία είναι ιδιαίτερα καταστροφικός για τα νεαρά δενδρίλια, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερες απώλειες για τους αγρότες και να πλήξει την παραγωγή για χρόνια.
Την ίδια στιγμή, οι πλημμύρες στην κεντρική κινεζική επαρχία Χενάν, έχουν πλήξει μεγάλο μέρος από την παραγωγή γεωργικών προϊόντων καθώς και την παραγωγή χοιρινού κρέατος.
Πηγή: moneyreview - Bloomberg
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις