Σημαντικές εξελίξεις δρομολόγησε η πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου και Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Μάνου Κόνσολα, να φέρει προς συζήτηση το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης βόσκησης, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά, του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Ευάγγελου Αραβώση και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Ο κ. Κόνσολας είχε αναδείξει την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των φορέων και της αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν στην ειδική αυτή συνεδρίαση.
Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του για την ενίσχυση του συστήματος επιτήρησης με την επανίδρυση της αγροφυλακής, το προσωπικό της οποίας έχει μεταφερθεί στις δασικές υπηρεσίες ή εναλλακτικά η ενίσχυση του προσωπικού των αρμοδιοτήτων της δασικής υπηρεσίας προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα αστυνόμευσης και επιβολής προστίμων για τα ανεπιτήρητα ζώα, παραγωγικά ζώα.
Τόνισε, επίσης, το αίτημα που έχουν οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων ότι χρειάζεται επιτήρηση και έλεγχος από αρμόδιους φορείς και όχι από τα δασαρχεία για την επιβολή προστίμων σε αγροτεμάχια. Αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα ελέγχων που γίνονται από τα δασονομία σε γεωργικές εκτάσεις και καταβάλλονται πρόστιμα από δασονόμους δεκάδων χιλιάδων ευρώ όταν υπάρχουν κληροδοσίες εκατονταετιών.
Ο κ. Κόνσολας πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων ζώων για τους δήμους, προκειμένου να προσλάβουν προσωπικό και να δημιουργήσουν σταβλικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, αλλά και την άμεση ενεργοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δημιουργίας και βελτίωσης βοσκοτόπων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης αποδέχθηκε την πρόταση του Μάνου Κόνσολα για σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα μελετήσει όλες τις προτάσεις αλλά και τις περιπτώσεις αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, που είναι ιδιαίτερα οξύ στις νησιωτικές περιοχές.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σίμος Κεδίκογλου, αναφέρθηκε στη χορήγηση μιας τελευταίας προθεσμίας στις Περιφέρειες προκειμένου να προχωρήσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις φορέων όπως του Προέδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), κ. Σπυρίδωνα Μάμαλη, του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου και εκπροσώπου της ΕΝ.Π.Ε, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, κ. Πανάγου Κουφέλου, του Προέδρου της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και Δημάρχου Λέσβου κ. Στρατή Κύτελη, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Δήμου Λέσβου, κ. Κωνσταντίνου Κουνέλλη, του Γραμματέα του Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Πόκια, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου ισότητας και οικολογίας του Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης του Δήμου Ρόδου, κας. Ευδοκίας Πάττα, του Δημάρχου Καρπάθου, κ. Νισύριου Γιάννη, του Δημάρχου Αμοργού, κ. Λευτέρη Καραΐσκου, του εκπροσώπου του δικτύου δεκατεσσάρων δήμων και γεωπόνος, κ. Γιάννη Λαχανά, του Προέδρου της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ), κ Παύλου Σατολιά, του προέδρου συλλόγου Ομόνοια, κ. Εμμανουήλ Παναγιώτου.
Στη συνεδρίαση παραστάθηκαν, επίσης, φορείς της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού από όλη τη χώρα, καθώς και επιστημονικές και παραγωγικές ενώσεις του πρωτογενούς τομέα και εκπρόσωποι των αγροτών.
Κοινή συνισταμένη και συμφωνία όλων των πλευρών ήταν να προγραμματιστεί μια δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία οι αρμόδιοι υπουργοί, μετά τη μελέτη των προτάσεων που κατατέθηκαν, θα αναφερθούν στις αλλαγές που θα γίνουν στο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις